+38 (067) 86 18 552

Новини

Лялька-крупеничка 18 березня

З пробудженням й відродженням природи, як вважали наші пращури, починається нове життя. Отож, березень — не тільки ранок весни, а й початок нового року. З даніми традиціями українців ми вирішили пов’язати і наш наступний майстер-клас. У суботу майструємо ляльку-крупеничку. Її ще називають Зерновушкою або Горошинкою. В традиціях наших предків вона мала особливе значення й виконувала роль оберегу.
Крупеничку робили з тканини, набивали зерном, як правило, пшеницею, гречкою або відразу кількома видами зерна, щоб урожай був багатий одночасно на всі види зерна. Зазвичай крупеничка виготовлялася в образі жінки.
Створюючи крупеничку, читали молитву або співали пісні. Зернушка — головний оберіг в сім’ї, вона приносить в дім благополуччя та достаток, обіцяє хороший врожай та поповнення в сім’ї. Зернушка робилася після першого збору врожаю, її набивали добірним зерном, і ставили біля ікон на цілий рік, а на наступний рік її розбирали і знову наповнювали новим добірним зерном. Під час голоду, коли закінчувалося зерно крупеничку розкривали і використовували це зерно в якості їжі. Гість сім’ї по цій ляльці міг визначити, наскільки ситно живе сім’я, якщо лялечка повна, то в сім’ї порядок з їжею, а якщо лялечка худа, то в родині біда.
Субота, 18 березня, з 15 до 16:30
Вартість — 120 грн
Запрошуємо дітей від 6-ти років
Запис за тел. 0676750323 та 244 44 92
Менцинського, 5

цікаво прочитати

  • «Усвідомлене дихання»

  • Осінні віночки 28 жовтня